Δευτέρα 17 Ιουλίου 2006

... της Αγίας...Seainaς...

Σήμερα το ημερολόγιο λέει: "Μαρίνης μεγαλομάρτυρος...." και κάτι άλλα τα οποία δεν μας απασχολούν :-). Με αφορμή αυτό, αποφάσισα να παραθέσω τη βιογραφία της Αγίας Μαρίνας στο σημερινό post.


"Μεγαλομάρτυς Μαρίνα

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β', το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, ή μητέρα της πέθανε, και ό πατέρας της Αίδέσιος, πού ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία ή Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ' αυτό πού άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.

Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ό έπαρχος Όλύμβριος, πού διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. Ή Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Όλυμβρίου αντέτασσε τη φράση: "Είμαι χριστιανή". Τότε ό σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε ή γη έγινε κόκκινη από το αίμα πού έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.

Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι ή πίστη της Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Άλλα οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ' αύτόν τον κίνδυνο ό έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, πού έτσι πήρε "τον αμαράντινον της δόξης στέφανον"1. Δηλαδή το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.
1. Α' επιστολή Πέτρου, ε' 4.

Άπολυτίκιον. Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον.
Μνηστευθείσα τω Λόγω Μαρίνα ένδοξε, των επίγειων την σχέσιν πάσαν κατέλιπες, και ένήθλησας λαμπρώς ως καλλιπάρθενος· τον γαρ άόρατον έχθρόν, κατεπάτησας στερρώς, όφθέντα σοι Άθληφόρε. Και νυν πηγάζεις τω κόσμω, των ίαμάτων τα χαρίσματα."

Θα μου πείτε τώρα, "Καλά τόσοι άγιοι γιορτάζουν κάθε μήνα, γιατί ειδική μνεία σήμερα στην Αγία Μαρίνα;"
Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν πως με λένε Μαρίνα, οι υπόλοιποι, μάλλον τώρα το πληροφορούνται. Και ίσως είναι μια καλή αφορμή αυτή να σχολιάσω το όνομα του blog μου: {SEAINA}

Μαρίνα --> Μαρ - ίνα --> Mare (λατινικά η θάλασσα) - ίνα --> Sea (αγγλικά η θάλασσα) - ina (το "ίνα" στα ...greeklish) --> Sea-ina
Και για όσους δεν ξέρουν το πόσο όμορφη είμαι, παραθέτω ένα πιστό ομοίωμά μου εδώ δεξιά.

Ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστεως, δυνατής, χλιαρής ή ανύπαρκτης όλοι μας νομίζω θέλουμε να γιορτάζουμε μια φορά το χρόνο. Ξέρω αρκετούς που ενώ δεν έχουν καμία σχέση με θρησκείες, την ημέρα της γιορτής τους κάνουν τρικούβερτα γλέντια...το βρίσκω υποκριτικό.

Προσωπικά, δεν μπορώ να πω πως άμα πάω στην Τήνο θα βγω από το καράβι στα γόνατα και θα ανέβω στην εκκλησία μπουσουλώντας, ούτε πως κάθε Κυριακή πηγαίνω στην εκκλησία. Παρόλα αυτά, μιας και μου αρέσει και θέλω να γιορτάζω και η αφορμή για αυτό είναι η μαρτυρία μια κοπέλας το 270 μ.Χ., γι' αυτό το σημερινό εορταστικό post, αφιερώνεται σε εκείνη.

Το Σαββατοκύριακο λοιπόν που μας πέρασε, ήταν ένα πλούσιο και γεμάτο διήμερο. Ο καλός μου φίλος Β., μου παραχώρησε το σπίτι του (που έχει και αυλή) για να κάνω εκεί τη γιορτή μου. Οπότε το Σάββατο το πρωί επικρατούσε ένας οργασμός προετοιμασιών κομμωτήριο (3 ώρες !!!) και Super Market, καθώς και καθαριότητα στο σπίτι και διακόσμηση της αυλής.
Το βραδάκι κατά της 21:30 με 22:00 μαζεύτηκαν στο σπίτι οι φίλοι μου, παλιοί, πιο παλιοί αλλά και καινούριοι και νομίζω πως περάσαμε πολύ όμορφα. Κατά τις 3:00 επίσης, με όσους είχαν ακόμα αντοχές πήγαμε σε ένα club στου Ψυρρή, για να κλείσει έξαλλα και η φετινή εορτή μου!!

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που ήρθατε στη γιορτή μου, εσάς που δεν ήρθατε, εσάς που ενώ δεν σας κάλεσα με πήρατε τηλέφωνο να μου ευχηθείτε, εσάς που μου φέρατε δώρα, εσάς που δε μου φέρατε τίποτα, εσάς που καθίσατε λίγο, εσάς που καθίσατε περισσότερο και εσάς που το ξενυχτήσαμε μαζί μέχρι τις 6:30 το πρωί στο club!
Είστε όλοι πολύ περισσότερο σημαντικοί στη ζωή μου από ότι φαντάζεστε και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταφέρνετε να επηρεάζετε τη ζωή μου....γι'αυτό χαίρομαι που σας έχω φίλους!


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιας και ειναι ακόμα Δευτέρα εδω, χρόνια πολλά και ό,τι επιθυμείς (Αν και όπως ξέρεις δεν τα πάω καλά με τους αγίους, χεχε :)

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σου εκφράσω τα Χρόνια Πολλά δια την ονομαστική σου εορτή και να σε συγχαρώ για το Χριστιανικό σου post. Με κίνδυνο να μετατρέψεις τις οθόνες μας σε εικονοστάσια, θα ήθελα να σε προτρέψω να συνεχίσεις στο δρόμο της αρετής δημοσιεύοντας και άλλα παρόμοια post. Από την άλλη δικαιολογώ το Σαββατιάτικο ξενύχτι μόνο αν συνεχίσατε σερί στις κατά τόπους εκκλησίες για την Κυριακάτικη λειτουργία.

Ευλογία Κυρίου