Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Τώρα τι;

Είναι από εκείνα τα πρωινά που ξυπνάς και αναρωτιέσαι αν υπάρχει νόημα να ξυπνήσεις, αν υπάρχει κάποιος λόγος να σηκωθείς και να ενταχθείς σε μια επιβεβλημένη καθημερινότητα. Αισθάνεσαι πως την προηγούμενη ημέρα σε πάτησε οδοστρωτήρας και πως δεν έχει απομείνει πλέον ισχυρό οστού να σε στηρίξει.
Από την άλλη ξέρω πως οι γυναίκες είμαστε υπερβολικές στο βίωμα συναισθημάτων, αλλά και στην έκφρασή τους. Αγαπημένες μας εκφράσεις, οι ακραίες. "Ποτέ", "πάντοτε", "καθόλου", "πολύ".. και τόσες άλλες που βάζουν σε σκέψεις τους φίλτατους άρενες για την ψυχική μας κατάσταση. Και μη βιαστείτε εσείς οι άντρες να σκεφτείτε τις περιοδικές ανά μήνα ημέρες, οπότε και θα παραδεχτώ ότι είμαστε πιο ευαίσθητες συγκινησιακά και πιο ευερέθιστες νευρολογικά. Δεν είναι αυτές οι 5-10 ημέρες που μας χαρακτηρίζουν.
Είναι λοιπόν ένα πρωινό, όπου παραπαίω ανάμεσα σε μια σκληρή συνειδητοποίηση και στην αμφισβήτηση του ίδιου μου του εαυτού. Η σκληρή συνειδητοποίηση έχει να κάνει με την ελπίδα. Όταν συνειδητοποιείς (γιατί μη γελιέσαι, λίγο ως πολύ το ήξερες ότι έτσι συμβαίνει), όταν στο λένε κατάφατσα ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα να υπάρξει αλλαγή, ξαφνικά χάνεις το πάτωμα κάτω από τα πόδια σου.
Λένε ότι δεν πρέπει να σκοτώνεις κάποιου την ελπίδα, διότι είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να διαθέτει. Δεν συμφωνώ απόλυτα, μα όταν αυτή πεθαίνει, αισθάνεσαι ότι η ελπίδα που είχες μέχρι τότε ήταν το μοναδικό σου υπάρχον (από τα υπάρχοντα).



Και το μέγα ερώτημα, αυτομάτως αναδεικνύεται: Τώρα τι;

10 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κούκλα, επέτρεψέ μου να σου μιλήσω με την ιδιότητα του θεολόγου: δεν είναι τυχαίο ότι η Εκκλησία μας γιορτάζει μαζί τις αγίες... Σοφία, Πίστη και Ελπίδα!

Cinematia είπε...

Δεν ξέρω ποια ελπίδα σου γκρεμίστηκε.Πιστεύω πάντως ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας εξαφανίζει τις ελπίδες.Κάποια όμως επαγγέλματα(βλ.γιατροί)το κάνουν.Δε ξέρω τι σκέφτονται..την ωμή αλήθεια παρα ένα ψέμμα;
Έχω να σου προτείνω μια ταινία(αν δεν την εχεις ήδη δει)"Τελευταία έξοδος:Ρίτα Χέηγουορθ".Μιλάει για την ελπίδα.."Hope is a dangerous thing" αλλά η ελπίδα πως μια μέρα οι ισόβια φυλακισμένοι πρωταγωνιστές (είναι παράλογο..) θα δουν το φώς του ήλιου σε μια ελεύθερη έκταση τους έκανε να πετύχουν το ακατόρθωτο..

seaina είπε...

--> ασκαρδαμυκτί
Χμμ, σα να μου λες το τρίπτυχο της "επιτυχίας", δηλαδή.

--> cinematia
Καταρχάς, για όσους ίσως ανησυχήσουν, να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχει να κάνει με θέμα υγείας δικό μου ή προσφιλούς μου προσώπου.
Επιπλέον, την ελπίδα μόνοι μας την αποκτούμε και μόνοι μας την εγκαταλείπουμε, δε νομίζω ότι ευθύνονται οι άλλοι και για το ένα και για το άλλο. Δηλαδή, ακόμα και να μου ξεκαθάρισε κάποιος κάτι ενάντιο στην μέχρι τότε ελπίδα μου, εγώ μπορεί να θέλω να τη διατηρήσω, διότι π.χ. πιστεύω στο "ποτέ μη λες ποτέ" ή στο "όλα είναι πιθανά".
Την ταινία που λες δεν την έχω δει, αλλά μετά την προτροπή σου θα κανονίσω να τη δω.
Πριν λίγο επέστρεψα από μια βραδινή έξοδο, σε ένα μπαράκι. Επί 6 περίπου ώρες συζητούσα με ένα αγαπημένο μου πρόσωπο και μου είπε: "Τώρα, δίχως την ελπίδα, είσαι ελεύθερη και θα έπρεπε να αισθάνεσαι ευτυχισμένη".. όπως ο Καζαντζάκης ένα πράγμα δηλαδή, "Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος". Απλά για προβληματισμό...
Καλώς όρισες στο πλοίο μου.

koulpa είπε...

Bαθειά ανάσα και μακροβούτι.. στα θωλά μάλον..:)
Kαλημέρα καλή εβδομάδα και καλό μήνα:):)

? είπε...

και το χειρότερο είναι όταν λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία... ξέρεις ότι έχει πεθάνει ήδη

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

Όταν οι προσδοκίες του ενός δεν συμπίπτουν με τις προσδοκίες του άλλου, εκείνος με τις μεγαλύτερες υποφέρει - νόμος. Δεν υπάρχει λύση. Kαι δεν φταίει κανείς...

καλό μήνα!

Σοφία είπε...

Έτσι είναι, όπως τα λέει ο Σπύρος.

seaina είπε...

--> koulpa
Την πήρα την ανάσα και βούτηξα .. Καλήμερα και σε σένα!

--> νίκος κ.
Έλα ντε ... καλή σου ημέρα.

--> σπύρος σεραφείμ
Μεγαλύτερες ή μικρότερες, παραμένουν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ!! Επομένως λιγότερο ή περισσότερο όλοι υποφέρουν.
Καλό σου μήνα!

--> σοφία
Σοφάκι, να'σαι καλά και καλή σου εβδομάδα και καλό μήνα!
Φιλάκια!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Στο blog μου έχω το μοτό μου.
το έχω τυπώσει και σε μπλουζάκι.
Ελπίδα και Πίστη τα μόνα μου Οπλα!!
(Hope and belief my only Weapons)

seaina είπε...

--> sakis
Δίχως την ελπίδα, υπάρχει η Πίστη;;