Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Genpets

Έφτασε στα emails μου και όταν το είδα φρίκαρα!

Όχι δεν είναι τα Gremlins [...] αλλά μια μορφή παιδικής κούκλας με γενετικά τροποποιημένο DNA, η οποία έχει μεν το μέγεθος παιδικού παιχνιδιού, διαθέτει ωστόσο μηχανισμούς καρδιακών παλμών, αίσθηση του πόνου, ακόμη και αληθινά δόντια [...]


[...] Ενα γενετικά τροποποιημένο ον που σχεδιάστηκε για να πωληθεί ως pet από εταιρεία γενετικής μηχανικής, προκαλεί σάλο σε ολόκληρο τον κόσμο [...]

Προσωπικά τρόμαξα, όχι για το τρομακτικό της όψης αυτού του ... δεν ξέρω και πώς να το ονομάσω, αλλά για την ανεξέλεγκτη πορεία του ανθρώπινου (?) να το πω είδους .. :)

Αμ θέλετε να μάθετε περισσότερα κλικάρετε εδώ κι εδώ.

8 σχόλια:

koulpa είπε...

..Λογική σειρά των πραγμάτων.. γιατί μου προκαλεί ΤΟΣΗ αειδία??
Όταν πρέπει συνεχώς να κάνεις κάτι παραπάνω για να πάρεις μερίδιο της αγοράς.. οι ακρότητες δεν είναι μακρυά.. θέλω να πιστέψω ότι είναι πεχνίδι του μαρκετινγκ.. μπορώ??

B είπε...

Απεχουμε πολυ ακομη απο τις ταινιες επιστημονικης φαντασιας που βλεπουμε.
http://en.wikipedia.org/wiki/Genpet
Its just a hoax.

Πίκος Απίκος είπε...

Επειδή άπτονται της επιστήμης μου (βιοχημικός-βιοτεχνολόγος) σου λέω ότι η γενετική μηχανική έχει μεν προχωρήσει αλλά όχι στο σημείο να φτιάχνει ζωντανούς ιστούς ικανούς να προσαρμοστούν οπουδήποτε.

Στον τομέα αυτό τα πιο ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται από τα βλαστοκύτταρα, τα οποία είναι πρωτογενή κύτταρα που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε όποιο τύπου κυττάρου θέλουμε. Αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο στις μεταμοσχεύσεις οργάνων στο μέλλον, μιας και θα παίρνει ο βιοτεχνολόγος πρωτογενή κύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση και θα "κατασκευάζεται" στο εργαστήριο το όργανο που απαιτείται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην απορρίπτει ο ασθενής το μόσχευμα μιας και ο οργανισμός θα αναγνωρίζει τη συμβατότητά του με το νέο όργανο. Ας μη δαιμονοποιούμε λοιπόν τη ρημάδα την επιστήμη με το παραμικρό (δεν το λέω για εσένα που πιστεύω έχεις καταλάβει ότι σε συμπαθώ)

Αυτή τη στιγμή η τεχνολογία αυτή βρίσκει εφαρμογή μόνο σε κάποιες αιματολογικές παθήσεις (είμαι σίγουρος έχεις ακούσει για πολλές γυναίκες που μόλις γεννήσουν δίνουν αίμα από τον ομφάλιο λώρο που αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση αν το παιδί παρουσιάσει κάποια αιματολογική πάθηση). ΑΥτό συμβαίνει γιατί τα πρωτογενή κύτταρα διαφοροποιούνται ευκολότερα σε οποιαδήποτε τύπο αιματικού κυττάρου σε σχέση με πολύπλοκα όργανα. Η αμέσως επόμενη άμεση εφαρμογή στον τομέα θα είναι η καλλιέργεια δερματικών κυττάρων για αντικατάσταση κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος(π.χ. λόγω εγκαυμάτων). Πολύπλοκα όργανα όπως καρδιές και πνευμόνια είναι πολύ μακριά ακόμα από το να κατασκευαστούν στο εργαστήριο λόγω της πολυπλοκότητας της παθοφυσιολογίας τους.

Αν μία εταιρεία με τα σημερινά μέσα έκανε απόπειρα να βγάλει κάτι σαν αυτό της φωτογραφίας θα φαλήριζε προσπαθώντας:)

Αυτά όλα δεν σου τα λέω για να σου το παίξω ξερόλας αλλά γιατί μερικές φορές μου τι δίνει απλά να δαιμονοποιούμε τους πάντες και τα πάντα επειδή ένας τυπάς έκανε ένα publicity stunt. ¨Οταν απολαμβάνουμε τα θετικά της επιστήμης είναι καλά και για όλους δεδομένο. Μόλις ακουστεί κάτι αρνητικό δεν έχει σημασία αν είναι αλήθεια η ψέματα ο πολύς κόσμος το παίρνει ως δεδομένο ότι ισχύει.

Δεν κατηγορώ κανένα απλά επειδή το βλέπω και από τη δική μου σκοπιά με ενοχλεί και το βρίσκω και λίγο άδικο.Όχι ότι δεν γίνονται και υπερβολές και λάθη στην επιστήμη αλλά και ποιος είναι αλάνθαστος...

Και πάλι σου διευκρινίζω δεν μιλάω για εσένα επί προσωπικού.Άλλωστε σε συμπαθώ πολύ (όσο σε γνωρίζω τελοσπάντων μέσα από τα κείμενά σου) απλά επισημαίνω μια γενικότερη τάση που υπάρχει.

Ανώνυμος είπε...

Δε μπορεί να είσαι τόσο γκάου, έτσι; Πλάκα μας κάνεις προφανώς. Μη μου πεις οτι όντως το έχαψες!

seaina είπε...

Η αλήθεια είναι ότι είχα αμφιβολίες για την ορθότητα της φάρσας, αλλά τελικά ενέδωσα, το ομολογώ, σαν "γκάου"...

koulpa είπε...

Μην αυτομαστιγώνεσαι.. καλό να αμφιβάλεις.. αλλά δεν είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα που μας περιμένει..
Την καλημέρα μου:)

Klearchos είπε...

Αυτού του είδους οι "φάρσες" ανήκουν στο νέο είδος "ψηφιακής τέχνης" που αποκαλείται internet art. Του ίδιου στυλ ήταν δύο site που είχαν κάνει ντόρο παλιότερα, το ένα που πουλούσε λαθρομετανάστες on line και το άλλο με γάτες που μεγάλωναν σε τετράγωνα διάφανα κουτιά για να πάρουν τετράγωνο σχήμα (όπως κάνουν οι ιάπωνες με τα καρπούζια). Στην ελλάδα παλιότερα κάποιος είχε συλληφθεί γιατί είχε φτιάξει site με ρουσφετολογικές προσλήψεις (αν θυμάμαι καλά ή ίσως είχε να κάνει με είσοδο ή μεταγραφή σε πανεπιστήμιο) και είχε βάλει τρόπο πληρωμής με πιστωτική κάρτα.

seaina είπε...

--> klearchos
Πολύ διαφωτιστικές οι πληροφορίες σου Κλέαρχε, δεν τις γνώριζα!
Τώρα δεν ξέρω αν αυτές οι "φάρσες" είναι κάποιου είδους τέχνης ή κάποια διαφημιστικά tricks .. μπορεί και τα δύο!
Καλημέρα!