Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2006

Ζηλεύω άρα αγαπώ ή αγαπώ άρα ζηλεύω;

Έχω ακούσει πάμπολλες φορές τη φράση: "Αν δεν ζηλεύεις, δεν αγαπάς" ή "Αν δεν αγαπάς, δε ζηλεύεις" και παρόμοιου τύπου φράσεις. Η αλήθεια είναι ότι έχω μπει στο τρυπάκι να κάνω το συγκεκριμένο ταξίδι αναζήτησης γύρω από το θέμα ΖΗΛΙΑ και όσοι πιστοί προσέλθετε!
ΖΗΛΙΑ, λοιπόν ..

Τι είναι ζήλια γενικά;
Γενικά ζήλια είναι ένα συναίσθημα το οποίο έρχεται απρογραμμάτιστα, το οποίο "τρώει" ποικιλοτρόπως τον άνθρωπο και τις περισσότερες φορές αποτελεί πολύ καλό λόγο και αφορμή για εσωτερική αναζήτηση και συνειδητοποίηση. Ζηλεύω γενικά κάποιον συνάνθρωπό μου, όταν έχει κάτι που δεν έχω και θα ήθελα να έχω ανεξάρτητα από το αν μπορώ, ταιριάζει πρέπει να το έχω.
Θα χωρίσω τη ζήλια σε δύο είδη: τη θετική, υγιή και αποδοτική ζήλια και την αρνητική, φθονερή και αρρωστημένη ζήλια. Είναι πολύ φυσικό να μπορείς να ζηλεύεις υγιώς, να θαυμάζεις κάτι που δεν έχει ο άλλος, να αισθάνεσαι ότι θα ήθελες να το έχεις κι εσύ χωρίς να θες να προκαλέσεις κακό στον άλλο που το έχει και να μπορέσεις το συναίσθημα αυτό να το μετατρέψεις σε κινητήριο δύναμη και έναυσμα να αποκτήσεις αυτό που σου λείπει. Από την άλλη, να φθονείς κάποιον που διαθέτει κάτι ενώ εσύ όχι, είναι μια αρρωστημένη κατάσταση η οποία αφενός καταρρακώνει ψυχολογικά το άτομο που ζηλεύει και αφετέρου μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις, επιθετικότητα, βία, ανισορροπία. Είναι λοιπόν στο χέρι του καθενός να μπορεί να χαλιναγωγεί το συναίσθημα της ζήλια που συχνά αισθάνεται και με λογική να μπορεί να το μεταλλάσσει σε αφορμή για απαδρανοποίηση και στασιμότητα.


Τι ζηλεύω όμως;

Οι άνθρωποι μπορεί να ζηλεύουν υλικά αγαθά, εσωτερικά και εξωτερικά χαρακτηριστικά συνανθρώπων, τους ίδιους τους κοντινούς ανθρώπους τους πολλές φορές-φίλους, ερωτικούς συντρόφους. Τα υλικά αγαθά ανάλογα με το πόσο αφήνουμε να μας επηρεάζουν τη ζωή πολλές φορές μας μπορεί απλά είτε να μας βάλουν στη σκέψη να τα αποκτήσουμε είτε πιο ακραία να μας στεναχωρήσουν σε σημείο κατάθλιψης που δεν τα έχουμε. Τα χαρακτηριστικά προσωπικοτήτων μπορούμε να τα θαυμάζουμε, να προσπαθήσουμε να τα αποκτήσουμε προσαρμοσμένα στις δικές μας προσωπικότητες, να παραδειγματιζόμαστε και να θέλουμε να τα μιμηθούμε επιτυγχάνοντας προσωπική βελτίωση. Τώρα υπάρχει και η περίπτωση να μισώ κάποιον ο οποίος είναι τόσο δοτικός και καλός, κοινωνικός και φιλικός, ακριβώς επειδή δεν μπορώ να είμαι έτσι και από έναν πιθανό καλό φίλο να αποκτήσω έναν εχθρό!


Ζήλια και έρωτας

Ας περάσουμε τώρα στην αφορμή για το συγκεκριμένο post. Έχω μια σχέση με ερωτικό ενδιαφέρον με κάποιον. Η σχέση αυτή μπορεί να είναι συμβατική ή μη, μακροχρόνια ή μη, σοβαρή ή περιστασιακή, γενικά μπορεί να έχει πολλές μορφές ανάλογα με τις ανάγκες και τα πιστεύω των εμπλεκομένων, αλλά κοινός άξονας όλων αυτών το ερωτικό στοιχείο. Όταν αισθανθώ ζήλια για τον άνθρωπο που είμαστε μαζί μπορεί να είναι για δυο λόγους: είτε θίγεται ο εγωισμός μου (ακόμα κι αν δεν αγαπώ) είτε αγαπώ και νιώθω απειλούμενος.
Αν αισθάνομαι ερωτικό ενδιαφέρον δίχως να αγαπώ (ναι αλλά τι σημαίνει αγαπώ(;):προσωπικά εννοώ όταν νοιάζομαι τον άλλο, θέλω τα καλύτερα για αυτόν και επιθυμώ να είναι ευτυχισμένος), μπορώ να ζηλέψω απλά επειδή ο σύντροφός μου βρήκε αλλού αυτό που έψαχνε κι όχι σε εμένα ... έλα όμως που κι εγώ δεν είχα αυτό που ήθελα μαζί του .. εγωισμός θιγμένος.
Αλλά ας πάμε στην περίπτωση που και ερωτικό ενδιαφέρον υφίσταται και αγάπη υπάρχει. Ζήλια μπορεί να αισθανθώ αν ο άνθρωπος που μου εμπνέει τα παραπάνω συναισθήματα κοιτάξει, αγγίξει, θαυμάσει, αστειευτεί, συχνωτιστεί, επιθυμήσει .. πιο έντονα; άμα αγκαλιάσει, φιλήσει, κάνει έρωτα με κάποια άλλη ..
Κάποια μπορεί να θεωρηθούν υπερβολές (όπως ας πούμε το να αστειευτεί με κάποια άλλη) ενώ κάποια απόλυτα δικαιολογημένα (όπως να κάνει έρωτα με κάποια άλλη) .. για σκεφτείτε όμως πόσο σημαντικό μπορεί να είναι ένα πείραγμα, ένα αστείο για κάποιον όταν αποτελεί βασικό στοιχείο μιας σχέσης, ίσως και η πηγή ενδιαφέροντος για μια σχέση ή ακόμα και η αφορμή έναρξης της σχέσης. Και πόσο ασήμαντη μπορεί να είναι μια σεξουαλική συνύπαρξη με κάποια άλλη, όταν έχει προκύψει από αστάθμητους, ψυχολογικά φορτισμένους παράγοντες. Ζηλεύω τον άνθρωπό μου όταν μοιράζεται δικές μας, προσωπικές, μοναδικές για μας καταστάσεις, συναισθήματα, στιγμές με κάποια άλλη.
Ζηλεύω επειδή αγαπάω; Όχι απαραίτητα. Μπορώ να ζηλεύω κάποιον και να μην τον αγαπάω, στην περίπτωση του θιγμένου εγωισμού που λέγαμε παραπάνω.
Αγαπάω επειδή ζηλεύω; Όχι απαραίτητα. Μπορώ να αγαπάω κάποιον και να μην το ζηλεύω. Να φτάσω στο υπέρτατο σημείο να τον δω ευτυχισμένο με κάποιον άλλο και να αισθανθώ χαρά και μόνο .. δίχως το παραμικρό τσίμπημα. Θέλει πολύ κόπο και εσωτερική διεργασία να το επιτύχεις αυτό!!
Η ζήλια πάντως για τον ερωτικό μου σύντροφο, δεδομένης της αγάπης, σίγουρα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτόν. Σίγουρα για να τον ζηλεύω είναι σημαντικός για τη ζωή μου. Αισθάνομαι ένα τσίμπημα όταν νιώθω την απειλή της απώλειας της μοναδικότητας της σχέσης μας, είτε παρεισφρήσει κάποιος τρίτος είτε όχι. Απλά αν παρεισφρήσει κάποιος εξω-σχεσιακός είναι πιο εύκολο να βρεθεί εξιλαστήριο θύμα και να βρουν στόχο οι ευθύνες.
Πολλοί τώρα όταν ζηλεύουν, δοθείσας και μη αφορμής το δείχνουν κιόλας και μάλιστα πολλές φορές με έντονο τρόπο. Άλλοι πάλι επιθυμούν να τους ζηλεύει ο άνθρωπός τους, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του άλλου, αλλά όπως προαναφέραμε αυτό δεν είναι απαραίτητα ένδειξη αγάπης. Όταν γνωρίζεις ότι ο άνθρωπός σου σε αγαπάει (με τον τρόπο που θες), όταν η ζήλια υπονοείται με ήπιο και χαριτωμένο τρόπο, μια ένδειξη ή δήλωση ζήλιας μπορεί να τονώσει και αναζωπυρώσει ερωτικό ενδιαφέρον.
Τότε ναι θέλω κι εγώ να με ζηλεύει ο άνθρωπος που είναι δίπλα μου και έτσι θέλω να εκφράζω τη ζήλια μου κι εγώ σε αυτόν!
Εν κατακλείδι, ο εκάστοτε άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα μας δεν μας ανήκει, δεν είναι κτήμα μας. Είναι μια ελεύθερη προσωπικότητα η οποία επιλέγει να είναι δίπλα μας, αν τώρα μας αγαπάει κιόλας, τότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια πολύ όμορφη σχέση. Η υγιής ζήλια μπορεί να αποτελέσει το αλατοπίπερο της σχέσης, προσδίδοντας νοστιμιά και ενδιαφέρον!
Άρα δεν ζηλεύω επειδή αγαπώ, ίσως ζηλεύω επειδή ζω. Δεν αγαπώ επειδή ζηλεύω, κάποιες φορές αγαπώ ακριβώς επειδή δεν ζηλεύω!

2 σχόλια:

eastcoastlife είπε...

Hello from Singapore! Love the frog picture. Can I copy that?
Best wishes.

seaina είπε...

Of course you can copy the pisture! Be my guest!
Love from Greece!