Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2006

Internet-Wave Festival ... στο Σύνταγμα


"Από 1/6/2006
στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος, λειτουργεί το πρώτο δημόσιο ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης στο Internet (WiFi public hotspot), με στόχο την προώθηση της ιδέας της ευρυζωνικότητας και των σχετικών ασύρματων τεχνολογιών.

Η πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο της πλατείας (athenswifi) είναι ελεύθερη για όλο το χρονικό διάστημα πιλοτικής λειτουργίας του δικτύου (18 μήνες) σε όλους τους πολίτες, αρκεί να διαθέτουν τα κατάλληλα τερματικά, όπως ένα laptop ή έναν υπολογιστή χειρός (PDA) τα οποία να υποστηρίζουν τεχνολογίες WiFi.
Ο κάθε πολίτης μπορεί πλέον να συνδεθεί στο Internet μέσω του φορητού υπολογιστή του, ενώ κάθεται σε ένα παγκάκι ή σε ένα καφέ της πλατείας. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, αρκεί να πληκτρολογήσει τον αριθμό που θα εμφανιστεί στην οθόνη του, μόλις προσπαθήσει για πρώτη φορά να προσπελάσει μια ηλεκτρονική σελίδα.
Η ταχύτητα διασύνδεσης στο athenswifi είναι ιδιαίτερα γρήγορη (πρωτόκολλα 802.11b/g), ενώ η συνολική χωρητικότητα της γραμμής με το Internet είναι 4Mbps. Το ασύρματο δίκτυο καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος με έμφαση στα σημεία όπου ο δημότης ή ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει και να χρησιμοποιήσει τον φορητό του υπολογιστή. Για την καλύτερη κάλυψη της πλατείας έχουν εγκατασταθεί αρκετά σημεία ασύρματης πρόσβασης (Access Points) τα οποία επικοινωνούν ασύρματα με τον κεντρικό εξοπλισμό στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών."

Το παραπάνω άρθρο το διάβασα πρόσφατα στο in.gr

Πολύ ενδιαφέρον, το εγχείρημα, δε λέω και μπράβο μας που σαν έθνος καταφέραμε επιτέλους να αποκτήσουμε δωρεάν (για 18 μήνες) ασύρματο internet ελπίζοντας μετά από αυτό το διάστημα, να έχουμε πλέον φθηνό ασύρματο internet. Το γεγονός αυτό, βέβαια σε άλλες χώρες (βλ. Αμερική) είναι κεκτημένο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά όπως όλα τα νέα επιτεύγματα έρχονται τελευταία στην Ελλάδα έτσι και αυτό.

Σκεφτόμουνα, όμως κάποια πρακτικά θέματα που θα έπρεπε να σε απασχολήσουν αγαπητή πολιτεία, για τους επόμενους 18 μήνες.
Σαν γνωστοί τσαμπατζήδες που είμαστε οι Έλληνες, δεν θα σπεύσουμε όλοι, οι έχοντες και μη, laptop να δοκιμάσουμε τη δωρεάν αυτή παροχή; Θα σπεύσουμε, πώς δε θα σπεύσουμε. Και καλά οι έχοντες εξοπλισμό θα δικαιολογούνται, τους μη έχοντες οι οποίοι θα ακολουθούν σε μιλιούνια τους έχοντες, από περιέργεια (εδώ θα πάει και η κ. Κούλα η γειτόνισσά μου, η οποία internet δεν ξέρει τι θα πεί, αλλά αφού είναι τσάμπα τη βόλτα της θα την κάνει) πού τους βάζεις;

Όχι δεν είναι ρητορική ερώτηση. Πραγματικά πού τους βάζεις; Σε μια Πλατεία και στους γύρω δρόμους; Και καλά τους έβαλες εκεί, ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έκανες; Δεν έκανες; Εδώ 2 μέρες, ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά αποκλείεται το Σύνταγμα επειδή τρέχουν όλοι να δούνε το χριστουγεννιάτικο δέντρο και να κάνουν μια βόλτα με το Carousel. Τώρα με το δωρεάν internet που όλοι θα ξημεροβραδιάζονται:πιτσιρίκοι παίζοντας παιχνίδια, φοιτητές ψάχνοντας υλικό για τις εργασίες τους, μοναχικές ψυχές κάνωντας ασύστολο chating, κ.τ.λ., φαντάζεσαι πως δεν θα γίνει πανικός;

Προσωπικά φαντάζομαι σε λίγο καιρό (να περάσει το καλοκαιράκι πρώτα) ανθρώπους αραγμένους σε κάθε πλακάκι της πλατείας Συντάγματος με τα laptop τους ανά .. πόδας, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, να σερφάρουν όλη μέρα και όλη νύχτα. Εφοδιασμένους βέβαια με ψάθες, κουρελούδες, sleeping bags, νερά και σνακς, να αποικούν κανονικά στο Σύνταγμα, για 18 μήνες.

Οι νέοι λοιπόν, αυτοί προσωρινοί κάτοικοι του Συντάγματος χρειάζονται κάποιες παροχές και ανέσεις από εσένα πολιτεία. Χημικές τουαλέτες και κινητές ντουζιέρες τοποθέτησες σε διασκορπισμένα σημεία στην περιοχή; Μερικές σκηνές για να βάλουν από κάτω το κεφαλάκι τους οι serfers δεν θα στήσεις; Μερικούς γιγάντιους ανεμιστήρες για δροσιά το καλοκαίρι και τίποτα τεράστια βαρέλια με πετρέλαιο για ζεστή φωτιά το χειμώνα δεν θα παρέχεις; Και κανένα συσσίτιο σε καθημερινή βάση δεν θα ήταν καλό;

Και οι απλοί επισκέπτες της Πλατείας, δε θα χρειαστούν αερογέφυρες ώστε βγαίνοντας απο το σταθμό του μετρό, να μην ποδοπατάνε τους ξαπλωμένους serfers, αλλά να φεύγουν κατευθείαν προς Ερμού, Πανεπιστημίου κ.τ.λ.; Και οι πλανόδιοι μικροπολιτές, κουλουρτζήδες, λαχειοπώλες, CD-DVDάδες, που πέρα από τους κλασσικούς θα μαζευτούν και άλλοι τύπου πανηγυριού με μαλλί της γριάς, καραμελωμένα μηλαράκια και γλειφιτζούρια, πού θα χωρέσουν;

Εεε;;;;; Τίποτα από όλα αυτά δεν έχεις σκεφτεί και τελικά υλοποιήσει; Μα καλά είσαι πολιτεία εσύ διορατική, που ξέρεις τους πολίτες σου και νοιάζεσαι για αυτούς; Δεν είδες τι γινόταν στο Woodstock, δεν βλέπεις τι γίνεται στο Rockwave Festival στο Terravibe στη Μαλακάσα; Κάτι ανάλογο φαντάζομαι μόνο που η δυνατή μουσική, οι φωνές και ο παλμός θα αντικατασταθούν από μια συμφωνία από κλικς.

Μπορεί να φαντάζουνε υπερβολικά όλα αυτά, αλλά μόλις διάβασα το παραπάνω άρθρο, τέτοιες εικόνες μου δημιουργήθηκαν στο μυαλό και είπα να τις μοιραστώ. Αν, τώρα αυτές οι σκέψεις ξάφνιασαν και σόκαραν κάποιον...λυπάμαι αλλά
μέσα από τη φυσαλίδα μου τέτοια πράγματα βλέπω!!!

Τέλος, για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερες λεπτομέρεις για το θέμα του άρθρου, υπάρχει το athenswifi.

3 σχόλια:

The Happy Cloud είπε...

Ξέχασες και μερικά εκατομύρια πολύπριζα που πρέπει να διατεθούν ώστε να είναι εφικτά όλα τα υπόλοιπα...

seaina είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο "χαρωπό συννεφάκι" , οπότε Πολιτεία τ' ακούς; Και πολύμπριζα και μπρίζες και άπειρα μέτρα καλώδιο και προεκτάσεις, χρειάζονται.
Αλλά...χρουτσ χρουτσ... τώρα που το ξανασκέφτομαι, μήπως το μοναδικό μέτρο που έχεις πάρει τελικά είναι ακριβώς αυτό ; Η απουσία ευκολιών και μέσων, η οποία θα αποτρέψει την αθρόα προσέλευση χρηστών;
Αν ναι ... ΝΤΡΟΠΗ σου!!

The Serious Deep Thought Observer είπε...

THE CLOSING ARGUMENT

Ναι είναι αλήθεια, δουλεύει!
Γύρω στις 3:30, Κυριακή 3-7-06, μεσημέρι, με το Laptop παραμάσχαλα, βγαίνω από το Μετρό του Συντάγματος σκοπεύοντας να βολιδοσκοπήσω την κατάσταση.
Χωρίς να πολυψάξω, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο, μπαίνω στο πρώτο καφέ που βρίσκω για να εντοπίσω πιθανές διαθέσιμες πρίζες, αναζητώντας ταυτόχρονα την ιδανική διπλωματική στιχομυθία με κάποιον υπεύθυνο, για την ανάκτηση της συγκεκριμένης πληροφορίας.
Τελικά αυτό που ξεστομίζω στα 5 μαζεμένα γκαρσόνια που βαρούσαν μύγες μάλλον πλησίαζε την πεζότητα:
- Μήπως υπάρχει καμιά πρίζα?
- Για κινητό ?
- Όχι, για Laptop
- Ναι
Πέντε λεπτά αργότερα στρογκυλοκαθόμουνα σε έναν άνετο καναπέ που ήταν ζευγάρι με ένα ευρύχωρο τραπέζι, ψάχνοντας τις ρυθμίσεις του ασύρματου δικτύου. Λίγο αργότερα είδα στην οθόνη μου την εικόνα που με διαβεβαίωνε πως είχα συνδεθεί με επιτυχία.


Τώρα όσον αφορά γενικότερα την ευρυζωνικότητα και με αφορμή αυτή, την... ελεύθερη και δωρεάν διακίνηση ιδεών και πληροφοριών καθώς και την ελεύθερη και δωρεάν επικοινωνία μέσω ασυρμάτων δικτύων, αξίζει να αναφερθεί το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών!!! http://www.awmn.net/
Όχι δεν έχει καμία σχέση με την εκκλησία. Στην πραγματικότητα ξεκίνησε πριν από 6-7 χρόνια από μια παρέα με κίνητρο το μεράκι και την ιδεολογία, τα μέλη της οποίας θα μπορούσαν εύκολα να αποκαλεστούν: οι τρελοί με τις ταράτσες!
Σήμερα έχει μεγαλώσει αρκετά και αριθμεί αρκετές χιλιάδες μέλη.
Το κομβικό σημείο της ιστορίας είναι ότι ο καθένας που έχει πρόσβαση σε μια ταράτσα μπορεί, με οδηγίες και υποστήριξη από τους ανθρώπους αυτούς, με σχετικά χαμηλό κόστος, να προμηθευτεί και να στήσει στην ταράτσα του τον απαραίτητο εξοπλισμό (ουσιαστικά κεραία πολύ χαμηλής ακτινοβολίας), ώστε να είναι σε θέση να συνδεθεί, με από κει και πέρα μηδέν κόστος, με το εν λόγω δίκτυο. Σε κάποιές περιπτώσεις υπάρχει και πρόσβαση στο internet είτε άμεσα ή μετά από συνεννόηση των χρηστών της συγκεκριμένης γειτονιάς.
Για πληρέστερη και αναλυτικότερη ενημέρωση σχετικά με το τι ακριβώς είναι αυτό το δίκτυο και πως λειτουργεί συνιστώ ανεπιφύλακτα την επίσκεψη στην σελίδα το link της οποίας παρατίθεται παραπάνω.