Πέμπτη 19 Απριλίου 2007

Φεύγω για rafting!!!

"Ακουούσατε, ακουούσατε!!
Το προσεχές Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στην Άρτα, με σκοπό το rafting στον ποταμό Άραχθο.
Στην εκδρομή θα συμμετέχει η Seaina, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!"


Πριν κανένα μήνα, έμαθα ότι πραγματοποιούνται τριήμερα rafting σε διάφορα ποτάμια της Ελλάδας, στα πλαίσια προγράμματος της Νέας Γενιάς. Πώς ήταν το καλοκαίρι τα τριήμερα ιστιοπλοΐας;
Αποφάσισα λοιπόν να συμμετέχω. Βέβαια τότε εγώ, άλλα είχα φανταστεί και άλλα μου προέκυψαν!
Είχα φανταστεί ένα όμορφο ρομαντικό τριήμερο με τον ..., οπότε και διάλεξα το πιο γραφικό μέρος (Άρτα-Γιάννενα-Τζουμέρκα) που δεν έχω πάει πρόσφατα.
Χάζευα και κάτι τέτοιες φωτογραφίες :


και το λιγότερο που φανταζόμουν είναι η "Γαλάζια Λίμνη" για αυτό το τριήμερο.
Στην πορεία βέβαια, ανετράπησαν μερικά πράγματα .. ούτε με τον ... θα πάω, ούτε νομίζω ότι η επιλογή της περιοχής ήταν η ιδανικότερη. Και εξηγούμαι..

ΠΑΡΕΑ : Για διάφορους λόγους, θα πάω τελικά με τη φίλη μου τη Μ. (σταθερή αξία στις εκδρομές η Μ., όταν όλοι με εγκαταλείπουν, αυτή Duracel!), οπότε η "Γαλάζια Λίμνη" μετατρέπεται σε "Bonnie & Clide" (λες να βρούμε τον Brad Pit;)

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : Ούσα άσχετη παντελώς με το rafting, θεώρησα ότι σιγά μωρέ τι θα είναι .. μια λίγο πιο γρήγορη βαρκάδα! Έβλεπα και όμορφες φωτογραφίες σε διάφορα sites

και έλεγα .. μια χαρά!!
Όσο όμως το έψαχνα ανακάλυψα ότι τα ποτάμια έχουν και βαθμούς δυσκολίας (από το Ι μέχρι το V) και υπάρχουν κατηγορίες για αρχάριους για πιο έμπειρους, κάτι δίνες, κάτι stoppers κτλ.
Χμμμ σκέφτηκα .. ας το ψάξω!

Τι βρήκα; Για προχώρα .. για προχώρα ..



"Στο 1ο χτύπημ
α, σβήνω τα φώτα .."

"Ποτάμια για rafting, βαθμοί δυσκολίας, κίνδυνοι στο ποτάμι.

Eύηνος β. 2 Nαύπακτος
Tαυρωπός β. 2 Kαρπενήσι
Bοϊδομάτης β. -2, 2 Kόνιτσα
Bενέτικος β. 2, 3 Γρεβενά
Λούσιος-Aλφειός β. 3 Kαρύταινα
Tρικεριώτης β. 3 Kαρπενήσι
Άραχθος β. 4 Iωάννινα (ΠΩΣ;;;;)
Aλιάκμονας β. 4, 5 Γρεβενά

Δεν αναφέρω το βαθμό 1 γιατί αναφέρεται σε “λίμνες” και το βαθμό 6 διότι απευθύνεται σε επαγγελματίες του είδους, που επιδιώκουν την κατάβαση για κάποιο στόχο ή σκοπό και ίσως δεν ενδιαφέρει εμάς τους ερασιτέχνες, που απλά θέλουμε να διασκεδάσουμε με ολίγη ή περισσότερη συγκίνηση. Oι βαθμοί δυσκολίας δεν είναι απόλυτοι, καθόσον εξαρτάται και από την ποσότητα του νερού και την ταχύτητά του, υπάρχουν δε και τα (-) και (+). Eπίσης φυσικά αναφέρονται σε περάσματα όπου υπάρχουν εμπόδια και σε άλλα κομμάτια του ποταμού, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, λιγότερα ή περισσότερα και όχι σε όλο το μήκος της κατάβασης, όπου θα συναντήσεις και χαλαρά σημεία.

Bαθμός 2 - Mέτριας δυσκολίας με κανονικά περάσματα μικρά stoppers και δίνες, μεσαία κύματα με μικρή ταχύτητα και πολλά eddies, απλά εμπόδια.
Bαθμός 3 - Δύσκολο, με μεγαλύτερα κύματα και ταχύτητα, περάσματα με προηγούμενη αναγνώριση, πολλά εμπόδια και μικροί καταρράκτες, λιγότερα eddies και περισσότερα stoppers από κρυμμένους βράχους και δίνες.
Bαθμός 4 - Πολύ δύσκολη περίπτωση, διαδρομή οπωσδήποτε με συνεχή επιθεώρηση και περάσματα με μεγάλα και δύσκολα stoppers, σπάνια eddies και περιοχές με πολλή πίεση.
(Εεεε; Πώς; Παναγία μου θα θαλασσοπνιγούμε!!! και αυτά τα stopper kai eddies που θα μας φάνε τι στην ευχή είναι;;;)

Bαθμός 5 - Eξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, μόνο για έμπειρους rafters με μεγάλους καταρράκτες και μεγάλη ταχύτητα νερού και στενά περάσματα.

Stoppers : σημεία αμέσως μετά από κρυμμένους βράχους, που μπορούν να σε κρατήσουν, αν δεν τα ξεπεράσεις με γρήγορες και σωστές κουπιές.
(Αααα τι καλά;!!"Τι χαρά, τι χαρά, σκίζει η βάρκα τα νερά...")

Eddies : σημεία ήσυχα, όπου μπορείς να σταματήσεις για ξεκούραση και μελέτη του επόμενου περάσματος (σχεδιάγραμμα μάχης).
(Ποια μάχη καλέ μου; Εγώ μια λίγο πιο πολύπλοκη βαρκάδα ήρθα να κάνω)

Δίνες : οι γνωστές στριφογυριστές τρυπούλες (τι χαριτωμένο .. μη πω καμια κουβέντα), που οι ζόρικες συναντώνται μόνο στα μεγάλης δυσκολίας ποτάμια.
(Αααα εντάξει, εμείς το εξασφαλίσαμε!! Το έχουμε!)


Oι κίνδυνοι στο ποτάμι προέρχονται συνήθως μετά από μεγάλες βροχές ή λιώσιμο χιονιών, καθώς και η ορμή του νερού παρασύρει κλαδιά και κορμούς δέντρων, ακόμη και βράχους που κάνουν τα στενά περάσματα πιο δύσκολα, αφού τα κλείνουν ή καιροφυλακτούν λίγο κάτω από το νερό και μπορεί να κάνουν ζημιά και στη βάρκα (όλο και πιο όμορφα!!). Eπίσης διάφορα υπολείμματα από προηγούμενες καταβάσεις, τα πιο πάνω επεξηγούμενα stoppers κλπ., μικρά τεχνητά φράγματα, κλαδιά που προεξέχουν από τις όχθες, πτώσεις στο νερό (απαιτείται ψυχραιμία και πιάσιμο μύτης!)(ααα δεν θα μπορέσω, να χαλάσω το μαλλί μου; Δεν πέφτω εγώ μέσα!!), που όμως όλα αυτά ξεπερνιούνται με τη σωστή καθοδήγηση του οδηγού του raft και τις δικές σας καλές κουπιές
(μωρέ έχουμε να τραβήξουμε "κουπί").

Oφείλω πάντως να παρατηρήσω ότι μετά από πλημμύρα καλό είναι να αποφεύγεται η κατάβαση σε ποτάμια, από 3ου βαθμού και πάνω (4ου και 5ου μάλλον απαγορευτική), διότι τα πράγματα βαίνουν εντελώς απρόβλεπτα."
(Να θυμηθώ πέρα από το να πάρω μαζί το πιστολάκι, να κοιτάξω αν υπήρχε καμιά πλυμμήρα τελευταία στον Άραχθο)

"
.. Δεύτερο χτύπημα είμαι στη πόρτα .."

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας:
Ένα μαγιώ και μια πετσέτα θα σας χρειαστούν για την κατάβαση. Ένα ζευγάρι παλιά αθλητικά παπούτσια, που θα φορέσετε κατά την κατάβαση και τα οποία θα βραχούν, είναι χρήσιμο, όχι όμως και απαραίτητο. Θα δοθούν σε όλους ισοθερμικές στολές (φόρμες), παπουτσάκια από neopren και αδιάβροχα μπουφάν για να μην μας κρυώσετε (τι μου λες; Άμα θαλλασοπνιγώ εγώ, η πνευμονία θα με νοιάξει), καθώς και σωσίβια και κράνη για να μην μας πνιγείτε (άχου, τι γλυκό!! και μια ασφάλεια ζωής δεν πρόλαβα να κάνω, μια διαθήκη κάτι!!).
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη γνωστή ρήση "ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται", η κατάβαση γίνεται ακόμα και αν βρέξει (δεν τη γλιτώνουμε με τίποτα δηλαδή).

... Στο τρίτο χτύπημα η πόρτα ανοίγει...

Την άλλη μέρα το πρωί (έ, όχι και πολύ πρωί!), αφού πάρουμε το πρωινό μας, ανεβαίνουμε με τζιπ στην αρχή του ποταμού, κάνουμε μια σύντομη και περιεκτική εκπαίδευση, ώστε να φτάσουμε όλοι πίσω σώοι και αβλαβείς (και να μην χάσουμε τα κουπιά στο ποτάμι!) (χα χα χα πλακίτσες) και ξεκινάμε την κατάβαση. Μετά από όλη την περιπέτεια, ετοιμαζόμαστε για το μεσημεριανό φαγητό (υγιεινή τροφή = ψητά στα κάρβουνα και πολλά κιλά κρασί) που ασφαλώς με μεγάλη όρεξη θα περιμένουμε...
(μόν
ο μη μου πεις να ξανακάνω κουπί μετά από το φαγητό και το κρασί, γιατί θα χεστούμε!!)


...Μην επιμένεις έχω φύγει!!!

Αυτά διάβαζα όσο περνούσαν οι μέρες...
οι δε φωτογραφίες άρχισαν να παίρνουν την ακόλουθη μορφή:

















"Άπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε, κυματάκια στο Αιγαίο δε με παίρνετε καλέ!!"



Καλέ συ, αυτοί οι θαλασσοπνιγμένοι, από πάνω από τον καταρράκτη έπεσαν;

Ιιιιιιιιιιιι!!!! που λέει και η Ζουμπουλία!!
Άρχισα να αποθαρρύνομαι, όπως καταλαβαίνετε. Η δε Μ. έχει χεστεί απάνω της διότι μπάνιο καλό δεν ξέρει. Έχει δε ένα θείο στρατιωτικό, ο οποίος κάνοντας ένα πρόχειρο γκάλοπ σε κάτι commantos που έχει, έμαθε ότι ο Άραχθος είναι πανέμορφος (παρακάτω, παρακάτω, δεν θα πάω από την πολύ ομορφιά), γραφικός (ππφφφφ ΟΚ!), με δύσκολα περάσματα (να τα, να τα) και πως κάποιος από αυτούς τα χρειάστηκε σε ορισμένα σημεία! ΓΚΝΤΟΥΠ!! (πτώση κάτω από την καρέκλα)

Όχου ... πού πάμε μαρή!!!
Εδώ οι ειδικές δυνάμεις τα χρειάστηκαν, οι ειδικές ανάγκες θα τα καταφέρουν;;;


~ Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω, πως χάρηκα πάρα πολύ για τη γνωριμία μου με όλους εσάς. Ευχαριστώ θερμά για τα σχόλιά σας, όλους εσάς που αισθανθήκατε την ανάγκη να εκφραστείτε. Εύχομαι μέσα από τα βάθη της καρδιά, να ομόρφυνα λίγο με τα κείμενά μου την καθημερινότητά σας.
Σας χαιρετώ φίλοι μου καλοί .. ~

Υ.Γ. Ακούστε ειδήσεις το ΣΚ και αν δείτε "Τραγωδία στον Άραχθο", "..ξεβράστηκαν στον Αμβρακικό 2 πτώματα που ανήκουν σε γυναικεία άτομα, νεαρής ηλικία, εξαιρετικής κορμοστασιάς και εμφάνισης" (παρόλο το τουμπάνιασμα), θα καταλάβετε!

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται, καπετάνισσα!!!!
θα περιμένω με αγωνία το after!
καλά να περάσεις!!!!!
φιλάκια....

elena είπε...

καλα να περασεις καπετανισσα!!!
αναμενουμε φωτογραφιες :-)

afterhours είπε...

Τι έχει να φοβηθεί μια καπετάνισσα στο νερό? Θα είναι τέλεια.Καλά να περάσεις & να το διασκεδάσεις!
Εύχομαι να έχετε & σύμμαχο το καιρό.

Spyros είπε...

xaxaxaxa... eliwsa sta gelia me ta sxolia sou stis perigrafes..

genika exw akousei oti einai psiloeukolo, pio eukolo ap oso lene h ap oso fainetai.. (exw akousei ki alla vevaia alla tha sta pw..meta!)

aera sta koupia sou synadelfe! kali epistrofi :>

jul είπε...

xaxaxxaxa

Καλα να περασεις βρε συ και αναμενουμε νεα με φωτογραφιες κτλ

GouRouni είπε...

Μαρίναααααααααααεμένα που με αγαπαςςςςςςςςςςςςςςςςςς θα μου αφήσειςςςςςςςςςςςς το blog σου να σε θυμάμαιιιιιιιιιιιιιιιιιιι;;;;;;;;;;;;;;;


Θα στο προσέχω... και θα φροντίσω να το κάνουμε ταινία.... 10 oscar θα πάρετε με την "Μ"


Χμμμ αλήθεια να έχει σήμα το κινητό στον πάτο του ποταμού;

Πάντως μην φοβάσαι.. εδώ τα βγάζεις πέρα με άντρες... σε μερικά νεράκια θα τα παίξεις; .. έχεις βιώσει τον τρόμο με τα μάτια σου ...:P

Ανώνυμος είπε...

Από ότι κατάλαβα και από τις photos μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσεις από βαθμό 0 για πρώτη φορά!:))
Καλά να περάσεις και προσοχή στους βράχους και τα κλαδιά δέντρων που πετάγονται από το πουθενά:))
Φιλάκια...

Γκρινιάρης είπε...

Πω πω! Ανέβηκε η αδρεναλίνη μου έτσι όπως τα διάβασα! Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά φαίνεται ενδιαφέρον.

Το καλό της υπόθεσης είναι οτι θα πας εσύ πρώτη, σαν αρχάρια, κι έτσι θα μας μεταφέρεις την εμπειρία σου (από νωρίς στα βαθεία κι εσύ; Έλεος!) για να ξέρουμε που πάμε!

Κοίτα να προσέχεις γιατί αναμένω εναγωνίως σχόλια και εντυπώσεις. Φωτογραφίες μη βγάλεις πολλές εν ώρα rafting, γιατί ή το κουπί θα χάσεις, ή την φωτογραφική!

Σοφία είπε...

Έλα μωρέ τώρα, τι ξέρουν οι κομμάντος από rafting? Πφφφφφ

Άλλωστε δεν λέει και η παροιμία, τα *σιγανά* ποταμάκια να φοβάσαι; Καλή διασκέδαση λοιπόν!

ONOMATODOSIA είπε...

δεν ανεβαινω ,...να με πληρωνουν.

βαρκαδα κανω και ζαλιζομαι.


θα περασεις ωραια,αφου σου αρεσει...

Unknown είπε...

Καλημέρα

Έπρεπε να με ενημερώσεις πιο πριν
να έρθω και εγώ και να είμαι
ο προσωπικός σου φωτογράφος
να μην μας ξεφύγει τίποτε.
Πολύ το πάω το Rafting
Αρκεί τα ποτάμια να έχουν αρκετό νερό, γιατί τότε θα γίνει
αντι Rafting.
θα γίνει το έλα να δεις

Πάντως καλά να περάσεις
Θα σε περιμένουμε να γυρίσεις
να μας τα πεις από πρώτο χέρι

Καλό πρωινό

seaina είπε...

-->spaigeck
Έτσι, έτσι...
Ο καπετάνιος όμως εγκαταλείπει και τελευταίος το πλοίο .. όσο γι αυτό, δεν πρόκειται να εγκαταλείψω το φουσκωτό, ούτε άμα έχει μείνει ένα πλαστικό, ξεφούσκωτο ύφασμα!
Καλώς όρισες!! Φιλιά!

-->elena
Ευχαριστώ πολύ.
Όσο για φωτογραφίες, θα βγάλω αναρίθμητες .. αν μπορέσω..!
Χα χα! Φιλάκια και cheer up εσύ!!

-->afterhours
Το νερό η Καπετάνισσα, δεν το φοβάται .. τόσα χρόνια κολυμβητήριο έχουμε στην πλάτη!!
Απλά όπως κάθετι, όταν το κάνεις για 1η φορά, έχεις ένα άγχος!!
Αλλά δεν αποθαρρύνομαι!! Για αυτό και πάω τελικά!
Ο καιρός από ότι άκουσα θα είναι τέλειος!!
Φιλιά

-->spyros
Ααααα, αν μη τι άλλο, το να ξέρεις ότι οδηγούμαι στην καταστροφή και να το αποκρύπτεις είναι αντιεπαγγελματικό!!
Άκους εκεί, θα τα πεις μετά .. μετά ποιος θα σε ακούσει εεε;;
Χιχιχι, ευχαριστώ για τις ευχές! Φιλιά πολλά!

-->Jul
Ευχαριστώ βρε συντέκνισσα και θα γυρίσω (αν γυρίσω) γεμάτη (όχι νερό ελπίζω) εμπειρίες και φωτογραφίες!
Φιλάκια!

-->gourouni
Γουρουνάκι γλυκό και ερωτοχτυπημένο .. χμ χμ ακόμα δεν έφυγα και άρχισε η μοιρασιά της περιουσίας;;; Εεεε;;;
Μα δεν ντρέπεσαι!! Χα χα χα!
Όσο για τους άντρες που λες, αν η επιτυχία μου με τον ποταμό είναι ανάλογη με αυτή με τους άντρες τότε ... καλή ψυχή!!!
Χα χα χα! Φιλιά!

-->traveller
Γλυκιέ μου ταξιδευτή .. αν το ήξερα από την αχρή, κάπως έτσι θα ξεκινούσα, μην κοιτάς που για άλλα πήγαινα και άλλα προέκυψαν!!
Όσο για τα κλαδιά, θα έχω το νου μου!! Φιλάκια!!

-->γκρινάρης
Έτσι, να τρώω εγώ το αγγούρι πρώτη, να μαθαίνετε εσείς εε;
Με συγκινείς επίσης για το γεγονός ότι εναγωνίως θέλεις να γυρίσω, για να δεις φωτογραφίες και να μάθεις λεπτομέρειες!
Χα χα! Όσο για τη φωτογραφική πάνω στο φουσκωτό, μάλλον δεν ενδείκνυται γιατί το κουπί ποιος θα το τραβάει... κάτι θα σκεφτώ .. δε λέει δίχως φωτογραφίες!!
Φιλάκια!

-->σοφία
Ναι, αλλά τα ΣΙΓΑΝΑ λέει η παροιμία, όχι τις νεροπνίχτες!!
Καλά θα περάσω μωρέ, δεν μπορεί εε;
Φιλιά πολλά!

-->onomatodosia
Το αν μου αρέσει ή όχι θα φανεί μετά .. αν μου φανεί δηλαδή!!Χα χα!
Φιλιά πολλά!

-->sailor
Χα χα! Να τραβήξεις το βατερλώ μου εε;; Να έχεις αποκλειστικό τοη βύθιση του Τιτανικου εε;; Τσ τσ τσ!
Χα χα! Ευχαριστώ και θα τα πούμε από Δευτέρα!!

seaina είπε...

Αφού έκανα publish το σχόλιό μου .. το ξαναδιάβασα και όλο "χα χα χα" και "χι χι χι" είναι!!
Τι σου είναι η ψυχολογία, άμα φεύγεις ταξίδι όμως!! Αααχχ άλλο πράγμα ..δε θα ήταν όμορφα να ήταν έτσι οι περισσότερες ημέρες μας;
Anyway, είμαι στη δουλειά και θα φύγω νωρίτερα, στις 13:00 με τη Μ. για να αναχωρήσουμε!! Τα ξαναλέμε (λέμε τώρα) από Δευτέρα!!!!
Φιλιάααααααααααααααααααααα!!!

Σοφία είπε...

Αααακριβώς! Εσύ όμως δεν θα πας σε σιγανό, οπότε δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Φόρτσα τα πανιά λοιπόν και πολλή καλή διασκέδαση!

seaina είπε...

-->σοφία
Ευχαριστώ Σοφάκι! Καλό Σαββατοκύριακό και σε σένα!

Shades είπε...

Τα κάνεις που τα κάνεις μας τα γράφεις για να ζηλεύουμε!!!
Καλό Σ/Κ και καλή διασκέδαση...

Φαίδρα είπε...

Λοιπόν μόλις ξεπιαστείς περιμένουμε αναφορά.

Μπάι δε γουέι. Αν ένα μάτσο μεταπτυχιακοί χημικοί μηχανικοί από τρείς ή τέσσερεις χώρες μπόρεσαν και έκαναν ράφτινγκ (μιλάμε για νέρντς ολκής με πολλάς περγαμηνάς - οταν είδα τη σχετική φωτογραφία νόμιζα πως ήταν κολάζ), ε, σίγουρα μια χαρά τα πήγες π'λάκι μ'!)

Ανώνυμος είπε...

Seanaki περιμένουμε εναγωνίως ένα post (έστω ότι είσαι ok). Δε σε φοβάμαι στις πλημμύρες, εξάλλου φέτος δεν είχε και πολλές βροχές, αλλά στην αναζήτηση του Brad.
ΥΓ: Ελπίζω να το ξέρεις ότι οι Bonnie & Clyde ήταν γυναίκα και άντρας.

Ανώνυμος είπε...

στα πλαίσια προγράμματος της Νέας Γενιάς <-- αυτή είσαι εσύ δηλαδή; αχαχούχα!

seaina είπε...

-->shades
Συγγνώμη :-)
Ευχαριστώ για τις ευχές!

-->φαίδρα
Η αναφορά θα ετοιμαστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται!!
Όντως τα πήγα μια χαρά!!

-->pedigree
Είμαι ΟΚ και πέρασα ΤΕΛΕΙΑ!!
Υ.Γ. I know!!

-->blip
Ναι είμαι ακόμα, αφού συμμετέχουν άτομα από 18-30 ετών!!

Περαστικός είπε...

Εύγε, αφού τα κατάφερες!

seaina είπε...

-->περαστικός
Ευχαριστώ πολύ!!