Τρίτη 20 Μαρτίου 2007

Presentation - mamouth!

Πριν από 10 λεπτά βγήκα από ένα meeting-presentation εδώ στη δουλειά και .. κυριολεκτικά μπάφιασα!!!

Σήμερα το πρωί, ήρθα στη δουλειά και ανέμενα μια συνηθισμένη ημέρα στο γραφείο. Αλλά κατά τις 8:30 ο τομεάρχης μας ανακοινώνει πως κάποιοι πρέπει να παρεβρεθούν στην παρουσία της ABB, στις 9:00 π.μ. για το πρωτόκολλο IEC-61850, μπλα, μπλα...
Voluntiarly, με τη Μ. αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε .. άλλωσε, ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε νέα άτομα :-) και δεν εννοώ τα άλλα άτομα-συναδέρφους της _ _ _.Α.Ε. από τους άλλους τομείς (τους οποίους παρεπιπτόντως τους έχουμε τσεκάρει όλους), αλλά τους εξ ABB ερχόμενους.
Κατά τις 9:00 π.μ., με τα ντοσιέ και τους στιλούς ανα χείρας, μπήκαμε στην αίθουσα συσκέψεων, με τους προτζέκτορες, τα laptops, τον απαραίτητο μπουφέ στη γωνία, χαιρετήσαμε τους συναδέρφους μας και αναμένουμε τους ABBέδες.
Κατά τις 9:15 π.μ. (όχι δεν ήταν Άγγλοι), ήταν έκ Switzerland, ένας Γαλλο-ελβετός και ένας εβραίος! Μάλιστα, μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι οι τύποι δεν ήταν από την ABB Hellas, αλλά κατευθείαν από το εξωτερικό .. άρα η παρουσίαση θα ήταν στα αγγλικά!! "Όρε μάνα" ... και αγγλικά όχι "hello, how are you, my name is Seaina, welcome to Greece, tzatziki, mousakas, Acropolis, malakas", αλλά αγγλικά γεμάτα τεχνικούς όρους ....
Αλλά κάτσε ρε συ, ολόκληρο Proficiency έχουμε, κάτι θα καταλάβουμε, δεν μπορεί ...
Κοιταχτήκαμε με τη Μ. και προβλέψαμε το Βατερλό μας!! Αμ δε, δεν ήταν αυτό το Βατερλό για μένα τουλάχιστον ... εκεί που έχω βάλει από την καφετιέρα μια μεγάλη κούπα αχνιστό γαλλικό καφέ, με γαλατάκι, έχω προσθέσει ένα ανακατευτήρι μέσα και κατευθύνομαι προς τη θέση μου στο τραπέζι, εκ αριστερά προερχόμενος και με τη όπισθεν (ακόμα δεν κατάλαβα γιατί) πέφτει πάνω μου ένας Τομεάρχης.
"Ααααα ..." εγώ, με ένα καυτό καφέ χυμένο λίγο στο χέρι μου, λίγο στη φούστα μου, λίγο στην καινούρια μου μπότα (γκρρρ .. γκρρρ ..) και πολύ στο πάτωμα, κατάφερα και έκανα την θορυβώδη παρουσία μου πάλι αισθητή! Και τι να πεις, να βρίσεις κοτζάμ τομεάρχη; Δε λέει .. και μπροστά στους ABBέδες; Θα χαλάσει το image της _ _ _Α.Ε.
Αρκέστηκα στο χαμογελάσω, με εμφανή την ανησυχία μου μη γίνει πλισές το χέρι μου από τον καυτό καφέ. Πήγα στο μπάνιο και ξέπλυνα όπως όπως τον καφέ από φούστα - μπότες και καθαρή πια επέστρεψα στην αίθουσα συσκέψεων!
Τώρα μπήκαμε στο χορό θα χορέψουμε!! Άλλωστε πόσο μπορεί να διαρκέσει μισή-μια ώρα ...
Αμ δε, η παρουσίαση διήρκησε 4 και πλέον (!) ώρες .....
Ξεκινήσαμε με τις συστάσεις: Ι'm τάδε senior technical manager και ο άλλος ......... area sales manager και οι δύο of Protection and substation automation ... ως εδώ καλά ...
Συστήθηκαν όλοι γύρω γύρω από το τραπέζι και έφτασε η σειρά μου ... (ευτυχώς είχα κάνει και μια πρόβα από μέσα μου και έδειξαν ότι κατάλαβαν). "My name is Seaina τάδε, ("the coffee girl, the tomeraxis lekiased me, remember?") and I work at the section of the technical specifications and technical descriptions of the equipment of the company."
"Ok" ...
Τι Ok? Μόνο αυτό .. τόση ώρα πρόβα έκανα και απλά Ok ...
Anyway .... ξεκίνησαν την παρουσίαση οι 2 κοστουμαρισμένοι ABBέδες και όλα ανέλπιστα καλά ..
Την περισσότερη την πήρε πάνω του ο technical manager, ο οποίος ως γαλλο-ελβετός μιλούσε σαν τον επιθεωρητή Κλουζώ "I need a γοοm...", αν θυμάστε.
Μέχρι να καταλάβω ότι το "ντέιτα"= data και το "εκιπμεντ" = equipment, πέρασε κάποια ώρα. Ευτυχώς ήταν γραμμένα και στα slides οπότε έπιασα το κόλπο .. δε συζητώ για τις λέξεις με "ρ" "γεντ" = red και πάει λέγοντας.
Αλλά για να μην τον αδικώ τον χριστιανό (καθολικό, διαμαρτυρόμενο ...) έκανε φιλότιμη προσπάθεια να γίνει κατανοητός, μιλούσε με ανοιχτό το στόμα και με τη γλώσσα του σώματος πολύ! Από αυτόν το 90% της παρουσίασης το κατάλαβα!
Όταν πήρε το λόγο ο εβραίος, ο sales manager χάσαμε τη μπάλα, καθώς αν και μητρική του γλώσσα (εκεί ήταν το πρόβλημα) μιλούσε πιο γρήγορα, με κλειστό το στόμα, έσερνε το "σ" (ακόμα σουσουρίζει το κεφάλι μου) και γενικά δεν ήταν τόσο παιχνιδιάρης όσο ο άλλος.
Οπότε αρκεστήκαμε στο να κουνάμε καταφατικά τα κεφάλια μας, με έναν αέρα ότι καταλάβαμε, γελούσαμε όταν γελούσε, γνέφαμε συγκαταβατικά όταν εξηγούσε κάτι δυσοίωνο και γενικά είχε πολύ γέλιο. Σε κάποια φάση που ανέπτυσσε τα topics ενός συνεδρίου στο Ελσίνκι, σκύβει στο αυτί μου η Μ. και μου λέει : "Yassou Maria" fortsa Σαρμπέλ!!
Πώς και δεν είχα μόλις πιει λίγο καφέ, γιατί είναι σίγουρο πως θα έβγαινε από τη μύτη μου και θα τα έκανα πάλι σ***ά. Το επόμενο πεντάλεπτο, λοιπόν προσπαθώ να συγκρατήσω τα γέλια μου, βάζω το στυλό στο στόμα (σε μια καθόλα non-sexy στάση), γυρνάω από την άλλη, αλλάζω σταυροπόδι (σε μια καθόλα non-basic instict στάση), ρίχνω το μαλλί μπροστά, έχω αναψοκοκκινίσει, γελώ με την καρδιά μου δυνατά όταν (δόξα να έχει ο Ύψιστος..) έλεγαν κάτι αστείο και γελούσαν όλοι, κ.α. πολλά προσπαθώντας να καλύψω τα γέλια μου, σημειώνω (μουτζουρώνω) στο ντοσιέ με σοφιστικέ-χαρωπό ύφος .... τα ίδια βέβαια και η Μ. Δεν ξέρω κατά πόσο γίναμε αντιληπτές, αλλά σίγουρα οι ABBέδες μάλλον απεκόμισαν πολύ καλή εικόνα για μας και μάλλον θεώρησαν ότι η παρουσίαση του "προϊόντος" πάει καλά και θα μας το πουλήσουν!!
Τι να πω .. εμένα δε, ο εβραίος, πρέπει να με συμπάθησε επειδή αφενός με κοιτούσε συχνά-πυκνά κατά την παρουσίασή του (και τη σιωπή του), όταν τύχαμε και οι 2 στο μπουφέ προσφέρθηκε να με σερβίρει καφέ, όταν μας άπλωσαν καμιά 10αριά στοίβες με φυλλάδιά τους προθυμοποιήθηκε να μου τα μαζέψει και να μου τα δώσει, μου έδωσε στο τέλος την κάρτα του προσωπικά και με χαιρέτησε με χειραψία "nice to meeti you και see you" ..... (αααααααα μόλις τώρα πέρασε έξω από το γραφείο μου και μου γέλασε και με χαιρέτησε "hi") ααα δεν πάμε καλά, με τσιγκούνηδες εγώ δεν μπλέκω ... εβραίος παιδί μου!!
Λες να επωφεληθώ και να κάνω κανα ταξίδι στο switserland?!
Anyway, κάποια στιγμή εδέησαν να ολοκληρώσουν την παρουσίαση και .. "don't hesitate to ask anything at all, there are no stupid question, for the answer I can not guarantee.." Χα χα αστειάκια ... εεε λέω εγώ δεν έχουμε τίποτα, μια χαρά όλα, άντε να φύγουμε ...
Αμ δε, ήταν μία ξανθόψειρα, η οποία "excuse me το ένα" και "excuse me το άλλο" ... Ok το καταλάβαμε, έχεις δουλέψει στην Αγγλία και το μιλάς φαρσί το εγγλέζικο .. που μεταξύ μας, εγώ καλύτερες ερωτήσεις θα έκανα....
Εεε κάπου μεταξύ "θα την πνίξω την ξανθόψειρα" και " θα την καρυδώσω" στο αυτί της Μ. μας χαιρέτησαν και φύγαμε ...
Ουφ ουφ, ακόμα το κεφάλι μου καζάνι είναι ... αλλά είπα να σας περιγράψω τη σημερινή μου εμπειρία!
Το συμπέρασμα για την ABB και τη σημερινή παρουσίαση;
Πάλι τζίφος οι σημερινές γνωριμίες, τίποτα αξιόλογο δεν εργάζεται για την ABB βρε παιδί μου;!
Μέχρι το επόμενο meeting .. φιλιά!!

16 σχόλια:

jul είπε...

Καλά μου έχει κάτσει telephone meeting με Ινδό…. Να μιλάει αγγλικά!!!!!
Χαχαχα μου θύμισες τις δικές μας παρουσιάσεις που γίνονται πάντα στα αγγλικά γιατί έχουμε ξένο διευθυντή. Αντί αυτός να μάθει ελληνικά, μιλάμε εμείς αγγλικά….
Και να είναι και ατελείωτες…. Και να σε κοιτάνε σαν να σου λενε «ΡΩΤΑ ΚΑΤΙ» για να μην πω το χειρότερο….από εδώ και πέρα θα συμμετέχουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί….φακ φακ φακ….
Δουλεύοντας σε κατασκευαστικές εταιρείες, μου πήρε βέβαια λίγο χρόνο, αλλά έμαθα αρκετή ορολογία στα αγγλικά και δεν είχα πρόβλημα…..τώρα να με δεις που απότ ους τεχνικούς όρους πέσαμε στους οικονομικούς…εκεί να δες γέλια…

Γκρινιάρης είπε...

Μια χαρά περνάμε βλέπω. Τετράωρο καθησιό, καφεδάκι, καμάκι με τα μάτια, το mp3 player στ' αυτιά σου έλειπε και τρέλα το πρωινό σου!

Όσο για τα Αγγλικά, ακόμα δεν έχω καταλήξει αν είναι καλύτερο να τ' ακούς από αυτούς που είναι η μητρική τους ή όχι. Πάντως στατιστικά, πιο γρήγορα τα πιάνεις από αυτούς που τα έμαθαν αργότερα, γιατί και πιο απλό λεξιλόγιο χρησιμοποιούν, και πιο αργά μιλάνε και η προφορά, έστω κι αν έχει χρωματισμούς ανάλογα με την εθνικότητα (γαλλικούς, ινδικούς, αραβικούς κλπ), είναι πιο εύληπτη πολλές φορές από την βαριά Αγγλική.

Τελευταίο σχόλιο. Η ξανθόψειρα πρέπει να είναι πολύ γκόμενα, γιατί τέτοια χολή μόνο επειδή έκανε ερωτήσεις, δε δικαιολογείται! Χαχα!

seaina είπε...

-->julia
Χαχα .. πράγματι όταν βλέπεις αυτό το "ρώτα κάτι", σου σπάει τα κόκκαλα. Θα ρωτήσω αν είναι ρε φίλε ..
Καλή επιτυχία με τους οικονομικούς όρους!

-->γκρινιάρης
Σου φαίνεται να πέρασα καλά; Μπάφιασα καλέ!!
Θα συμφωνήσω για την αγγλική γλώσσα, ότι από τους μη μητρικώς ομιλούμενούς της, την κατανοείς καλύτερα!
Επίσης η ξανθόψειρα, είναι πολύ μπάζο (με αναγκάζεις να ρίξω το επίπεδο) και μόνο από αυτό η χολή μμ.
Άκους εκεί ... μα για τι άνθρωπο με περνάς; Τι να πω ... :-)

Σοφία είπε...

Καλά, δεν το συζητώ, δίνεις ρέστα! Πριν λίγο διάβασα το ποστ για την συνέντευξη και δεν έχω συνέλθει ακόμα. Χαρά στο κουράγιο σου πάντως να πας σε meeting με μόνο σκοπό το οφθαλμόλουτρο. Εύγε νέα μου!

seaina είπε...

-->σοφία
Χαίρομαι που σου άρεσαν, αλλά σοφάκι μου, δεν πήγα στο meeting μόνο και μόνο για γνωριμίες .. απλά αν συμβεί και αυτό καλώς να ορίσει!!
Φιλάκια!!!

Σοφία είπε...

Αααα ΟΚ δεν το έπιασα αυτό από το κείμενο. Αφού είχες και επαγγελματικό σκοπό, ακόμα καλύτερα.
Όπως και να 'χει ελπίζω να το εκτίμησαν!

Sigmataf είπε...

πρέπει να ομολογήσω πως τα γραπτά σου έχουν όμορφη δροσιά.

GouRouni είπε...

Καλησπέρα....

η πραγματικότητα είναι ότι δεν θέλω να ακούω άλλο για meetings.. γιατί απλά σήμερα έπρεπε να είμαι σε 2 την ίδια ώρα... και φυσικά δεν πήγα σε κανένα... Δεν μπορώ τις δύσκολες αποφάσεις

Πρέπει όμως να παραδεκτώ ότι έχεις έντονη παρουσία και δίνεις άλλο χρώμα στις συναντήσεις.. (ξέρεις.. του καφέ :P)

Επίσης.. μου έδωσες και ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο.. ότι δεν είμαι ο μόνος που κάνει πρόβα.. πως θα παρουσιάσει τον εαυτό του...

Μάκια.. Γουρούνος :P

seaina είπε...

-->sigmataf
Χαίρομαι αν μπορώ μέσα από τις περιγραφές καταστάσεων της ζωής μου και μη, να σας .. "δροσίζω"!
Φιλιά.

-->gourouni
Καλως όρισες γουρουνάκι στο πλοίο ..
Εύχομαι να μην είχες τίποτα επιπτώσεις που απουσίασες από 2 meetings ..
Hope to see u again!

Shades είπε...

Ρεαλισμός σε όλο του το μεγαλείο.. και με μια πρώτη ματιά στο μπλογκ σου αυτό ισχύει στα περισσότερα ποστ σου.
Καλώς σε βρήκα λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Άντε, σου εύχομαι και στο εξωτερικό σε διεθνή meetings βέβαια!
Όπως λένε και στον αθλητισμό άλλωστε, σημασία έχει κυρίως η συμμετοχή:))

seaina είπε...

-->shades
Ο ρεαλισμός ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ μάλλον είτε το θέλω είτε όχι ..
Καλώς όρισες λοιπόν στο πλοιαράκι μου.
Ααα και θα βρεις πολλές σκοτεινές και "σκιερές" γωνιές εδώ πάνω να βολευτείς!
Φιλιά

-->treveller
Θα προσπεράσω το κακκεντρεχές σχόλιό σου για το "σημασία έχει κυρίως η συμμετοχή" και θα σε ευχαριστήσω για την ευχή!! :-)
Φιλάκια!!

Περαστικός είπε...

Xo Xo, απολαυστικές οι περιπέτειές σου στα γραφεία

seaina είπε...

-->περαστικός
Μακάρι να ήταν πάντα έτσι, μα όσο περνάει από το δικό μου χέρι, το προσπαθώ!

Ναυαγός είπε...

Δε νομίζω να έχω διαβάσει πιο μεγάλο κείμενο στα μπλογκς. Επειδή κανένα δε με κράτησε.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά διάβασα και τη συνέντευξη.

Έχω την αίσθηση ότι κάνεις λάθος δουλειά.

seaina είπε...

-->ναυαγός
!!! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!! Χαίρομαι που αν και μεγάλα, κάποια κείμενά μου δεν κουράζουν.