Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007

Φεύγω για Κεφαλλονιά!!

Ναιαιαιαιαιαι!! Αύριο το πρωί με τη φίλη μου τη Μ., αναχωρούμε για την Κεφαλλονιά, όπου θα μείνουμε μία εβδομάδα! Ειναι το πρώτο κομμάτι των φετινών διακοπών μου και είμαι πολύ ενθουσιασμένη.

Στην Κεφαλλονιά δεν έχω πάει ποτέ και είναι ένα από τα απωθημένα μου. Γενικά τα Επτάνησα, τώρα που το σκέφτομαι, ασκούν μια γοητεία επάνω μου. Τα φαντάζομαι συχνά να δεσπόζουν σα χρυσόμυγες στο Ιόνιο, καθώς ο ήλιος τα λούζει, αναδεικνύοντας την όμορφη εναλλαγή πράσινου και μπλε...ππςς

Ας μάθουμε όμως ορισμένα πράγματα για την Κεφαλλονιά:

"Επτακόσια ογδόντα ένα τετραγωνικά χιλιόμετρα με καταπράσινα τοπία, πολυφωτογραφημένες παραλίες, υπόγειες λίμνες, εντυπωσιακά σπήλαια, βουνά με έλατα, κάστρα και απόμερα μοναστήρια έχει να επιδείξει στον επισκέπτη της η Κεφαλλονιά. Το πανέμορφο αυτό νησί είναι το μεγαλύτερο του Ιονίου και αποτελεί το διοικητικό κέντρο των Επτανήσων. Στην Κεφαλλονιά μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς ή χρησιμοποιώντας το φέρρυ μπόουτ. Εάν ξεκινήσετε από την Κυλλήνη θα φτάσετε στο Αργοστόλι ή τον Πόρο, ενώ αν πάρετε το καράβι από την Πάτρα ή τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας θα αποβιβα-στείτε στην Σάμη.


Η Κεφαλλονιά κατοικήθηκε στην 10η χιλιετία π.Χ. Ήταν χωρισμένη σε τέσσερις αυτόνομες δημοκρατίες, την «Κεφαλλινιακή Τετράπολη» όπως την αναφέρει ο Θουκυδίδης (Σάμη, Κραναία ή Κράνη, Πάλλη, Πρόννοι). Οι Πρόννοι καταλαμβάνουν το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και σύμφωνα με τον ιστοριογράφο Πολύβιο, ο Πόρος πρέπει να ήταν το λιμάνι της δυσπόρθητης πόλης των Πρόννων. Η πρόσφατη ανακάλυψη ενός θολωτού τάφου της Μυκηναϊκής περιόδου στη θέση Μπρούτζι των Τζανάτων, απέδειξε πως η περιοχή είχε κατοίκους πολύ παλιότερα από τα προϊστορικά χρόνια.
Η Κεφαλλονιά πήρε το όνομά της από τους Κεφαλλάνες, λαό της Δυτικής Ελλάδας. Το συμπέρασμα αυτό προήλθε από τις πινακίδες που βρέθηκαν στο ανάκτορο της Πύλου. Μάλιστα, πρώτος ο Ηρόδοτος την αναφέρει ως Κεφαλληνία.
Το νησί κατακτήθηκε διαδοχικά από τους Ρώσους, τους Νορμανδούς, τους Ενετούς, τους Τούρκους, τους Γάλλους, και τέλος τους Άγγλους. Το 1864 η Κεφαλλονιά ενώνεται με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο καταστροφικός σεισμός του 1953 έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καθώς και την πρωτεύουσά του, το Αργοστόλι, γι’ αυτό και σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα παλιά σπίτια.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στο Αργοστόλι, για να πάρετε μια ιδέα για το πώς ήταν η ζωή στο νησί πριν από τον σεισμό.
Το μουσείο διαθέτει μια θαυμάσια συλλογή εκθεμάτων από τον σεισμό, αναπαλαιωμένα δωμάτια κεφαλλονίτικων σπιτιών, καθώς και μια αξιόλογη συλλογή από έπιπλα, τοπικές ενδυμασίες και ιστορικά ντοκουμέντα.
Το μόνο χωριό που έμεινε αλώβητο από την θεομηνία ήταν το Φισκάρδο, στην βόρεια ακτή της Κεφαλλονιάς. Το παραθαλάσσιο αυτό χωριουδάκι αποτελεί δείγμα της επτανησιακής αρχιτεκτονικής και αισθητικής.
Τα γραφικά σπιτάκια του 18ου αιώνα βρίσκονται «στριμωγμένα» γύρω από το λιμάνι του Φισκάρδου και δίνουν χρώμα και ξεχωριστή γοητεία σε τούτο το ξακουστό μέρος. Το Φισκάρδο έχει μετατραπεί σε περιζήτητο θέρετρο και στο κοσμικό λιμάνι του, ιδιαίτερα κατά τον Αύγουστο, θα αντικρίσετε πληθώρα σκαφών, τουρίστες να γεμίζουν ασφυκτικά τις παραθαλάσσιες ταβέρνες ή να «σουλατσάρουν» στα δρομάκια του. Είναι όμως και αυτό μέρος της γοητείας του.
Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα του νησιού από το 1757. Είναι μια σύγχρονη πόλη και μια καλή αγορά. Μπορείτε να κάνετε βόλτες στην προκυμαία και να γευματίσετε σε κάποια από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες με θέα την απέναντι κατάφυτη πλευρά του κόλπου. Οι δύο ακτές του κόλπου ενώνονται με την γέφυρα του Δραπάνου, η οποία χτίστηκε το 1813, για να διευκολύνει την πρόσβαση στην δεύτερη μεγαλύτερη κωμόπολη του νησιού, την Σάμη. Κοντά στο λιμάνι της Σάμης υπάρχει το σπήλαιο της Δρογκαράτης και αξίζει να το επισκεφθείτε. Κατεβαίνοντας τα απότομα σκαλοπάτια του φτάνεται σε μια μεγάλη αίθουσα, η οποία διαθέτει θαυμάσια ακουστική και γι’ αυτό εκεί λαμβάνουν χώρα καλοκαιρινές συναυλίες. Το σπήλαιο αυτό θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και πιο ενδιαφέροντα της Ελλάδας. Βόρεια της Σάμης,
υπάρχει το χωριό Καραβόμυλος και το εκπληκτικό σπήλαιο της λίμνης Μελισσάνης. Πρόκειται για μια θαυμάσια υπόγεια λίμνη, με πεντακάθαρο θαλασσινό νερό. Το εντυπωσιακότερο σημείο του σπηλαίου είναι εκεί όπου η οροφή έχει καταρρεύσει και οι ακτίνες του φυσικού φωτός φωτίζουν μαγικά τη λίμνη. Η καλύτερη ώρα για να απολαύσετε τα χρώματα που δημιουργούν οι κάθετες ακτίνες του ήλιου στο νερό είναι το μεσημέρι. Μπορείτε να επιβιβαστείτε σε μια από τις βαρκούλες που σας περιμένουν και να απολαύσετε μια βόλτα στο χώρο, που πιστεύεται πως ήταν τόπος λατρείας του θεού Πάνα.
Στην περιοχή του τουριστικού θέρετρου Λάσση, 1,5 χλμ. από το Αργοστόλι, βρίσκονται οι περίφημες καταβόθρες. Πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, κατά το οποίο τα νερά της θάλασσας μπαίνουν στην ξηρά και χάνονται μέσα από διάφορα χάσματα στο βάθος της γης. Ερευνητές λένε πως τα νερά ακολουθούν βορειοανατολική κατεύθυνση και βγαίνουν στον Καραβόμυλο. Εικοσιτέσσερα χιλιόμετρα νότια της Σάμης, βρίσκεται το χωριό Πόρος. Ο Πόρος είναι ένα καταπράσινο
από πλατάνια χωριό και διαθέτει μια πολύ όμορφη και μεγάλη παραλία. Κατευθυνόμενοι προς τον Πόρο έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την καταπράσινη πλευρά του όρους Αίνος (1.625μ.). Αυτή είναι η ψηλότερη κορυφή του νησιού, στην οποία μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο για να απολαύσετε τη θέα από ψηλά. Μάλιστα, είναι καλή ιδέα να αφήσετε το αυτοκίνητο στο μέσον της διαδρομής και να περπατήσετε. Η περιοχή καλύπτεται από το τοπικό κεφαλληνιακό έλατο Abies cephalonensis, και έχει ανακηρυχθεί επίσημα σε εθνικό δρυμό. Στο όρος Αίνος βρίσκουν καταφύγιο άγρια άλογα.

Στα βορειοδυτικά του βουνού βρίσκεται το Κάστρο, το οποίο ήταν η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Το χωριό αναπτύχθηκε γύρω από το ενετικό κάστρο του Αγίου Γεωργίου, του 16ου αιώνα, και έτσι πήρε και το όνομά του. Κοντά στον Πόρο και 40 χλμ. μακριά από το Αργοστόλι, βρίσκεται η Σκάλα με την απέραντη παραλία της. Η Σκάλα είναι πανέμορφο χωριό στο οποίο πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια βόλτα και να χαρείτε την 7 χιλιομέτρων παραλία του. Μάλιστα, η περιοχή πάνω από την παραλία είναι κατάφυτη από πεύκα.
Στην Κεφαλλονιά θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε κάποια από τις εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες της.
Με πρώτο τον πολυδιαφημισμένο Μύρτο και τον κατάλευκο κόλπο του αλλά και τόσες άλλες. Οι Πετανοί, η Αγία Κυριακή, οι κοσμικές Μακρύς Γιαλός και Πλατύς Γιαλός, το Φισκάρδο, η μικρή παραλία Έμπλυσι,
η Αγία Ευφημία, η παραλία του χωριού Άσσος. Κάποιες πασίγνωστες και πολύβουες άλλες ήσυχες, ερημικές που σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε και αφεθείτε στα κρυστάλλινα νερά τους."

Για περισσοτερες λεπτομέρειες στο touristorama.


Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν το ιστολόγιο θα παραμείνει μοναχούλι του, για την επόμενη εβδομάδα! Κάντε του λίγη παρέα :-)

14 σχόλια:

Πίκος Απίκος είπε...

Αυτή τη στιγμή βιάζομαι γιατί σε λίγο φεύγω ταξίδι προς Βόρεια Ελλάδα μεριά και πρέπει να κάνω και καμιά βαλίτσα γιατί το ξεφτίλισα χα,χα,χα.

Θα διαβάσω το κειμενάκι περί Κεφαλλονιάς ανά την επιστροφή μου μιας και φαίνεται ενδιαφέρον και δροσερό όπως αρμόζει σε κάθε δημιούργημα της καπετάνισσας!

Καλά να περάσεις και εις το επανιδείν!

seaina είπε...

--> πίκος απίκος
Καλά να περάσεις και εσύ και τα λέμε μετά τις επιστροφές μας!!

Ανώνυμος είπε...

καλά να περάσεις καπετάνισσα και καλές βουτιές....
πλατσ-πλουτσ
φιλάκια....

Ανώνυμος είπε...

Seaina, σου εύχομαι καλό ταξίδι και καλά να περάσετε στην όμορφη Κεφαλλονιά!
Ααα, και προσοχή στις καλοκαιρινές καταχρήσεις των διακοπών:))
Φιλιά πολά.....

afterhours είπε...

Καλά να περάσεις.Κεφαλοννιά είχα πάει & εγώ πριν μερικά χρόνια και είναι υπέροχα!Αύριο φεύγουν & 2 φιλαράκια με τις μηχανές τους για Κεφαλλονιά.Που ξέρεις μπορεί να τους πετύχεις.
Καλές βουτιές.!

Unknown είπε...

Καλησπέρα

Καλά να περάσεις

Είναι υπέροχη η μεριά που πας

Καό σου ταξίδι

Καλό βράδυ

seaina είπε...

--> spaigeck
Ευχαριστώ πολύ πολύ, θα κάνω και μία βουτιά για σένα!!

--> traveller
Βρε ταξιδευτή, γίνεται διακοπέσ δίχως καταχρήσεις;; Με μέτρο είπαμε ..

--> afterhours
Ααα ωραία, να κανονίσουμε να τους πετύχουμε ... χιχιχι!!
Φιλιά!

--> sailor
Καπετάνιε, είναι όντως όμορφα εκεί!! Ευχαριστώ για τις ευχές!
Καλό βράδυ!

Lion είπε...

Καλα να περασετε, καλες βουτιες

Γκρινιάρης είπε...

Αααχ, τέλεια!

Η Κεφαλλονιά είναι πολύ όμορφη!

Καλά να περάσεις! Και καλά μπάνια!

seaina είπε...

--> dralion
Από ένα internet cafe στο Αργοστόλι ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!

--> γκρινιάρης
Είναι όντως πανέμορφη, έχω τρελαθεί!!!
Φιλάκια!!

Σοφία είπε...

Έχουν και ίντερνετ στην Κεφαλλονιά; Μωρέ μπράβο! :-p

Δεν έχω πάει ποτέ Κεφαλλονιά, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα. Και στην ταινία με τον Κορέλι και το μαντολίνο φαινόταν πολύ ωραίο νησί. Να περάσετε τέλεια και να βγάλετε πολλές φωτογραφίες για το ιστολόγιο ;-)

Φιλιά πολλά!

seaina είπε...

--> σοφία
Καλημέρα από Κεφαλλονιά!! Φεύγω και πάω στην Αντισάμη, στην παραλία που γυρίστηκε το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"!
Φιλιά και θα επιστρέψω με φωτογραφ΄΄ιες!

run Stella, run είπε...

χμμμ, αν και θα εχεις ηδη γυρισει, ειμαι σιγουρη οτι και τις βουτιτσες σου θα εκανες και χρωματακι θα πηρες, και ενα κατιτις τελεια θα περασες!!!

καλως ηρθες λοιπον!

seaina είπε...

--> Η χρυσόσκονη του ψαρά
Και βουτίτσες έκανα και μπανάκια και χρωματάκι πήρα και πέρασα πολύ όμορφα ..!!